Skip to content

Typische triathlonprobleem: hoe voorkom je blessures?

Susanne van der Hoeven

Susanne van der Hoeven is sinds 2015 fysiotherapeut bij TRIAS en ziet allerlei soorten sporters in haar behandelkamer. “Veel van de klachten die ik zie, hebben te maken met balans. Het lichaam van een sporter moet in balans zijn om de belasting die je gaat leveren aan te kunnen”.

Zo ziet Susanne veel hardlopers met achillespees- en hamstringklachten. Dit komt 9 van de 10 keer door een verkeerde spanning in het lichaam. Veel zitten (bijvoorbeeld door zittend werken) kan leiden tot stijfheid. Die stijfheid trekt het bekken in een kanteling, waardoor tijdens het hardlopen de belasting meer op de hamstrings terecht komt (i.p.vv de billen) en daar krijg je blessures van. Een ander voorbeeld is scoliose of een beenlengte verschil. Je hebt er in het dagelijks leven geen last van, maar op het moment dat je de belasting opvoert, kan dit zichtbaar en voelbaar worden. Je hebt een juiste balans in het lichaam nodig om de belasting die je gaat leveren aan te kunnen.

Gelukkig heeft Susanne drie tips voor ons om rekening mee te houden als we aan het trainen zijn voor een wedstrijd. Hoe kun je blessures voorkomen?

Rustig opbouwen
Te snel opbouwen is nooit een goed idee. Het lichaam heeft de tijd nodig om aan de belasting te wennen. Je bindweefsel, spieren en pezen moeten weefsel aanmaken en dat heeft tijd nodig. Het fabeltje dat een grote sportieve uitdaging zoals een marathon niet gezond is, klopt niet volgens Susanne. “Je lichaam past zich prima aan aan zulke uitdagingen, maar je moet het wel die tijd geven”.

Het juiste materiaal
Goed materiaal is een must voor elke sporter, maar dit hoeft niet duur te zijn! “Je hoeft geen dure fiets te hebben om goed te kunnen fietsen, maar zorg er wel voor dat deze goed is afgesteld. Het is altijd een goed idee om iemand mee te laten kijken. Hetzelfde geldt voor hardlopen. Koop hardloopschoenen altijd bij een gerenommeerde zaak waar ze aan de hand van een loopscan bekijken wat voor soort schoen jij nodig hebt.

Zorg goed voor je lichaam

Als je veel traint, moet je ook goed voor je lichaam zorgen. Eet goed en zorg voor een goede vochtbalans. Zorg dat je genoeg slaapt om je lichaam te laten herstellen van de trainingen. En luister naar je lichaam. Als je je niet fit voelt of een hele drukke week hebt, prop dan niet een zware training ook nog in je dag, maar doe het even iets rustiger aan.

Tot slot drukt Susanne ons nog op het hart dat je niet per se een heftige blessure hoeft te hebben om bij een fysiotherapeut aan te kloppen. “Stel je hebt een vraag over de belastbaarheid van je lichaam, of je hebt een klein pijntje. Ook dan ben je welkom bij TRIAS. Daarnaast kunnen wij triatleten goed op weg helpen met een loopanalyse of een bikefitting. Wij helpen jou om in staat te zijn om een topprestatie neer te kunnen zetten!

gemeenteutrecht_kleur_300

Logo Triathlon Utrecht

 

 

 

De Triathlon Utrecht wordt georganiseerd door de Stichting Triathlon Utrecht. De eerstvolgende editie vind plaats op 30 juni 2024.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van de Triathlon Utrecht, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

CONTACT

Neem contact op met de Triathlon Utrecht via het contactformulier

Contact

VOLG ONS

Back To Top