Skip to content

Historie

Tegenwoordig duiken de atleten bij het startschot het Strijkviertel in, maar bij de vroegste edities van de Triathlon Utrecht plonsden deelnemers in buitenzwembad De Krommerijn. Al in 2005 organiseerde Hellas Triathlon haar eerste wedstrijd. Hellas-leden deden graag wedstrijden van andere verenigingen aan en vonden dat het tijd werd om iets terug te doen. Ze gingen om de tafel zitten, dokterden een parcours uit, vonden een hoofdsponsor en zo zag de Rijwielpaleis Bilthoven Triathlon het levenslicht.

De eerste editie kende slechts twee series van de achtste triathlon. Er werd gezwommen in het ‘oude’ zwembad Krommerijn, dat later zou worden afgebroken en waar op dezelfde plek inmiddels een splinternieuw 50-meterbad verrezen is. Fietsen deed men richting Bunnik, het looprondje liep deels over de Uithof. De wedstrijd was kleinschalig en gezellig. Het bleek een succes: het aantal deelnemers groeide gestaag. Ieder jaar werd er een startserie aan het programma toegevoegd.

Het fietsparcours in 2013

Stadstriathlon

In 2008 ging de organisatie op zoek naar een nieuwe locatie, met de wens wat meer richting het centrum van de stad te bewegen. Een veilig fietsparcours uitzetten bleek de grootste uitdaging, maar in en rond de Veilinghaven wist de organisatie een passende route uit te stippelen.
Zwemmen deden de deelnemers tussen de schepen in het haventje, het parc fermee bevond zich op de kade. De atleten werden getrakteerd op een uitdagende fietsroute met veel draaien en keren. Het parcours voerde over de grote bruggen over de ring en het Amsterdam Rijnkanaal. Als toetje mochten de deelnemers lopen door park Oog in Al en langs de Koninklijke Munt. De wedstrijd was uitgegroeid uit tot een echte stadstriathlon.
Met het toevoegen van de Divisieserie aan het programma telde de RBT in 2015 maar liefst 800 deelnemers.

Nieuwe opzet

Een stadstriathlon vergt echter veel van een organisatie. Ieder jaar weer werden er meer dan 200 vrijwilligers ingezet om de atleten veilig te laten racen. Doorlopende werkzaamheden in de stad zorgden ieder editie opnieuw voor een hoop gepuzzel. Er werd uitgekeken naar een nieuwe opzet van de wedstrijd. Tijdens een trainingsweekend in de Ardennen ontstonden er spontane ideeën, die vervolgens werden voorgelegd aan alle leden. Recreatieplas Strijkviertel werd gekozen als nieuwe locatie, en in 2016 volgde de vuurdoop voor de vernieuwde Triathlon Utrecht.

De organisatie kreeg na afloop van deze eerste editie positieve reacties van deelnemers en bruikbare feedback met verbeterpunten. 10 juli 2016 was een snikhete zomerdag, wat vroeg om de nodige extra koelvoorzieningen langs met name de looproute. Het nieuwe parcours beviel deelnemers en vrijwilligers goed. In 2017 zet de organisatie een tandje bij: er is een teamwedstrijd aan het programma toegevoegd. Een spectaculair onderdeel en als een van de weinige wedstrijden in Nederland toegankelijk voor amateurteams.

In 2019 debuteerden we op de kalender van het Jeugd en Junioren Circuit (JJC) van de Nederlandse Triathlonbond.

Triathlon Utrecht is inmiddels een vaste waarde op de nationale triathlon-kalender. De organisatie hoopt ieder jaar weer een beter evenement neer te zetten. Na 2 coronajaren waarin het ons niet gelukt is om een wedstrijd te organiseren, is de wedstrijd in een kleinere vorm dan normaal op het laatste nippertje doorgegaan! In 2023 hopen we weer een schitterende editie te organiseren!

gemeenteutrecht_kleur_300

Logo Triathlon Utrecht

 

 

 

De Triathlon Utrecht wordt georganiseerd door de Stichting Triathlon Utrecht. De eerstvolgende editie vind plaats op 30 juni 2024.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van de Triathlon Utrecht, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

CONTACT

Neem contact op met de Triathlon Utrecht via het contactformulier

Contact

VOLG ONS

Back To Top