Skip to content

Tips van onze fysiotherapeut

De 27-jarige Daan Lancee is fysiotherapeut bij TRIAS Fysiotherapie & Sport en heeft in die hoedanigheid regelmatig triatleten op zijn behandeltafel liggen. Hij houdt van zijn vak, vooral omdat hij mag werken aan de mooiste machine die er bestaat: het menselijk lichaam. Het valt Daan – zelf een groot sportliefhebber – op dat triatleten bovengemiddeld serieus en fanatiek bezig zijn met hun sport. ,,Sommigen lijken zelfs een beetje door te draven, als ik hoor wat ze allemaal van plan zijn. Op zich is dat niet erg, het valt me gewoon op. Klachten nemen ze gelukkig ook serieus.’’

Wat is de meest voorkomende blessure bij triatleten?

Blessures als gevolg van overbelasting, zonder enige twijfel. En dan met name overbelasting door hardlopen. Het mediaal tibiaal stress syndroom, ook wel shin splint genoemd, is een klassieker. Het is een irritatie aan het scheenbeen. Ook de runner’s knee is een veelvoorkomende klacht. Hierbij gaat het om een overbelasting van de peesplaat aan de zijkant van het bovenbeen. De pijn voel je vooral bij je knie, omdat die het meest gevoelig is. Verder komt overbelasting van de achilles vaak voor, eventueel in combinatie met hielspoor. Heb je hier last van, dan moet je je training direct aanpassen. En dan heb je natuurlijk nog overbelasting van spieren, zoals hamstrings en kuiten.

Hoe zit het met fietsen en zwemmen? Zijn dat minder blessuregevoelige sporten dan hardlopen?

Ja, in principe wel. Dat betekent natuurlijk niet dat je niet geblesseerd kan raken van fietsen of zwemmen. Als zwemmers ergens last van hebben, zijn het vooral de schouders. Wie niet goed op een fiets zit, kan makkelijk rugklachten krijgen. Qua preventie zou je al veel blessures kunnen voorkomen. Wie twijfelt of hij of zij goed op een fiets zit, kan bijvoorbeeld een BikeScan overwegen. Dat is een preventief sportfysiotherapeutisch onderzoek, waarbij dus ook wordt gekeken naar je houding op de fiets. Deze scan is vergelijkbaar met een RunnerScan, waarbij onder meer een loopanalyse gemaakt wordt.

Heb je nog tips voor triatleten in de dagen vlak voor een wedstrijd?

Veel triatleten trainen het hele jaar door volgens een behoorlijk straks schema. In de aanloop naar een wedstrijd zou ik goed naar je lijf luisteren. Heb je last van kleine pijntjes, skip dan een training. Een schema is niet meer dan een houvast. Gebruik een foamroller om bepaalde spieren los te maken, zoals bovenbenen en kuiten. En zorg op de wedstrijddag zelf voor een goede warming up. Je moet de spieren als het ware voorbereiden op een zware inspanning, dus gooi je hele lichaam los. Zwaai voorzichtig met je armen, ga een paar keer door je hurken. Ga niet langdurig rekken, want dan zet je je spieren op slot. Dynamisch bewegen, dat is belangrijk. Dan komt het tijdens de wedstrijd vast goed.’’

Over TRIAS

TRIAS Fysiotherapie & Sportrevalidatie, al drie jaar verbonden aan Hellas Triathlon, bestaat 25 jaar. De mensen van TRIAS behandelen iedere sporter – ongeacht het niveau – vanuit de topsportgedachte. Dat doen ze met slechts een doel: dat iemand zo snel als mogelijk weer kan doen wat hij wil doen. Volle bak gaan tijdens de Triathlon Utrecht op zondag 9 juli, om maar een voorbeeld te noemen. Naast behandeling van klachten vindt TRIAS het voorkomen van klachten en blessures minstens zo belangrijk. Denk aan het verzorgen van massages, maar ook door het aanbieden van een BikeScan of een RunnerScan. Ook kunnen mensen via TRIAS een sportmedisch onderzoek (inclusief inspanningstest) ondergaan. Verder gaat TRIAS samenwerken met Zwemanalyse. Enkele fysiotherapeuten van TRIAS zijn zondag 9 juli aanwezig bij de Triathlon Utrecht, om de deelnemers van de bedrijventeams na afloop te masseren.

gemeenteutrecht_kleur_300

Logo Triathlon Utrecht

 

 

 

De Triathlon Utrecht wordt georganiseerd door de Stichting Triathlon Utrecht. De eerstvolgende editie vind plaats op 30 juni 2024.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van de Triathlon Utrecht, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

CONTACT

Neem contact op met de Triathlon Utrecht via het contactformulier

Contact

VOLG ONS

Back To Top