Skip to content

Tri-tips van topatleet Dirk Wijnalda

Tijd voor de laatste voorbereidingen! En hoe beter dan met een aantal cruciale tips van de topper van Hellas Triathlon: Dirk Wijnalda. Wij vroegen hem naar zijn top-3 tips voor een top-triathlon. En dit zijn ze:

Tip 1: Oefen de wissels

Een belangrijk onderdeel van de korte triathlons zijn de wissels. Zowel in de eerste als tweede wissel valt veel tijd te winnen zonder er veel moeite voor te hoeven. Bedenk van te voren hoe je de wissel gaat uitvoeren en oefen dit. Doe vooral geen dingen die je nooit geoefend hebt en hou het simpel. Een goede wissel gaat vloeiend en wordt beheerst uitgevoerd, geen stress dus.

Doe de handelingen in een vaste volgorde zodat het routine wordt. Je hoeft bij de wissel niet alles volgens het boekje te doen. Doe het op de manier waarbij jij je het best voelt, als het maar snel gaat. Ik heb bv ook een eigen manier van op de fiets stappen. Het op je fiets springen leek me nooit zo fijn daarom heb dat enigszins aangepast. Zie foto. Ik stap in de loop met links op de fietsschoen en slinger dan het rechterbeen over het zadel. Dit gaat bij mij bijna altijd goed en snel

Tip 2: Maak een voedingsplan

Tijdens een kwart triathlon verbruik je veel energie en vocht en het is daarom belangrijk om met een volle tank aan de start te staan en  tijdens de race de voorraden aan te vullen. Zorg in ieder geval dat je de dagen voor de wedstrijd goed eet/gezond maar ga niet ineens een heel ander dieet of eetpatroon volgen. Daarvan raakt je lichaam allen maar in de war.

Op de wedstrijddag, ruim voor de wedstrijd,  eet je een makkelijk verteerbaar ontbijt en drink daarbij  voldoende maar overdrijf niet.  Ongeveer 20 min voor de wedstrijd neem je nog een gel  met water. Tijdens het fietsen blijf je energie en vocht aanvullen, 1 bidon sportdrank en 1 gel  met water ingenomen zou voldoende moeten zijn. Tijdens het lopen, vooral als het warm is, kan je nog water/dorstlesser drinken als het lukt. De hoeveelheden zijn natuurlijk ook afhankelijk van omstandigheden en van hoe lang je over de race doet.

Tip 3: Verken het parcours

Het is verstandig om met name fietsparcours  en de wisselzones te verkennen. De snelheden bij het fietsen liggen hoog en een foutje is snel gemaakt en dat kost tijd. Bestudeer daarom van tevoren de parcourskaartjes en fiets indien mogelijk de route. Indien het fietsparcours uit meerdere rondes bestaat zoals in Utrecht bij de Rijwielpaleis Bilthoven Triathlon dan is 1 ronde parcoursverkenning ook een goede warming up en test van de fiets.

Een goede wissel staat of valt met de verkenning van de wisselzone. Waar ga je de wisselzone in? Wat zijn de looproutes? Waar mag je op de fiets stappen en waar kom je eraf ? Bekijk dit goed en visualiseer de wissel.

Dank Dirk!

gemeenteutrecht_kleur_300

Logo Triathlon Utrecht

 

 

 

De Triathlon Utrecht wordt georganiseerd door de Stichting Triathlon Utrecht. De eerstvolgende editie vind plaats op 30 juni 2024.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van de Triathlon Utrecht, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

CONTACT

Neem contact op met de Triathlon Utrecht via het contactformulier

Contact

VOLG ONS

Back To Top