skip to Main Content

Nieuwe stayer maatregelen

Met ingang van 2017 wordt bij alle wedstrijden in Nederland gewerkt met een strafbox. Hiermee neemt de NTB de aanpak van de ITU over. Als je betrapt wordt op stayeren, dan wordt een blauwe kaart getoond. Je moet je dan in de eerstvolgende strafbox melden om een tijdstraf uit te zitten. De tijdstraf varieert met de afstand: 1 minuut op de achtste/sprint, 2 minuten op de kwart/ OD. Vergeet je je te melden in de strafbox? Dan wordt de niet-uitgezeten tijdstraf direct omgezet in een diskwalificatie.

Wat is stayeren?

Stayeren is het zodanig kort achter iemand fietsen dat diegene je uit de wind houdt en je zo minder weerstand of zelfs een aanzuigende kracht ervaart. In een triathlon is sprake van stayeren als je binnen een afstand van 12 meter van voorwiel tot voorwiel – zo’n 5 fietslengten – van je voorganger fietst. Rijd je korter op je voorganger, dan zit je in de stayerzone. Oók als je bijna naast iemand rijdt: de afstand tussen jullie twee voorwielen is immers kleiner dan twaalf meter. Als je iemands stayerzone inrijdt, dan moet je binnen twintig seconden je inhaalactie hebben voltooid. Lukt de inhaalactie wel binnen die twintig seconden en is jouw voorwiel het voorste van de twee: dan ben jij uit de stayerzone, maar zit de ingehaalde atleet direct in de jouwe. Dan moet hij of zij officieel binnen vijf (!) seconden uit jouw stayerzone zijn verdwenen.

NB: Stayeren is tijdens de Triathlon Utrecht wel toegestaan bij de Team Time Trial, waarbij alleen bij teamleden gestayerd mag worden.

Strafbox (penaltybox)

De strafbox wordt geplaatst langs het fietsparcours, aan het einde van de ronde (vlak voor het tunneltje onder de snelweg). Bij binnenkomst in de strafbox moet je van je fiets afstappen en melden hoeveel kaarten je hebt gekregen, en van welke kleur deze waren. Tijdens het uitzitten van de tijdstraf mag je niets doen. Niet aan je fiets of uitrusting zitten, en dat betekent ook: niet eten of drinken, of bv. ook de tijd gebruiken om een sanitaire stop te doen. Doe je dat toch, dan stopt de official de telling en gaat hij pas verder wanneer je weer niets doet. Alle uitgedeelde gele en blauwe kaarten worden door officials geregistreerd. Deze registratie wordt na de wedstrijd gelegd naast de registratie van de uitgezeten tijdstraffen.

Back To Top